El dijous és dia de paella, per què? | Projecte ella
1334
post-template-default,single,single-post,postid-1334,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

El dijous és dia de paella, per què?

Fa uns dies em van explicar una curiositat sobre la relació que (pressumptament) hi ha entre que els dijous sigui el dia que es menja la paella i el gènere (i jo afegiría sobretot la classe social) que em va semblar interessant i que mai abans havia sentit.

El que em van explicar va ser que tradicionalment el dijous era el día lliure del servei (a les cases on hi havia servei, evidentment) i que les cuineres del servei deixaven preparat el dia abans el sofregit per a la paella de l’endemà, així al dia següent, quan arribava l’hora de dinar la única cosa que havia de fer la senyora de la casa era afegir-hi arròs una estoneta abans i comptar que al cap d’una poca estona ja tindría el dinar a punt.

Aquesta explicació em va semblar interessant, si més no perquè mai abans l’havia sentit, i sí que m’ho havia preguntat en alguna ocasió. La qüestió és que vaig decidir fer una cerca a través de Google per saber quines hipòtesis corrien per la xarxa, i em vaig quedar parada de les possibles explicacions que hi han al respecte i que, ja que hi som, també compartiré amb vosaltres com a curiositats, tot i que potser no estan tan lligades a la primera curiositat que em cridava l’atenció que, a priori, si que em semblava una qüestió més relacionada amb el gènere però que havent-hi reflexionat crec que té molta més relació amb la classe social que altra cosa. Tot i que evidentment podriem analitzar per què qui triava l’aigua a l’arròs havia de ser la senyora de la casa, i no l’home? Però com que no tenim dades sobre això, i em baso en algunes hipòtesis i creences tampoc no m’atreveixo a fer un gran judici sobre això, a banda de que aquesta entrada pretenía sobretot ser breu i concisa.

Molt relacionada amb la primera, una altra de les explicacions apunta a que com el dijous era el dia de lliurar del servei i no teníen a ningú que cuinés, les famílies (que tenien servei, torno a insistir) aprofitaven per a sortir a dinar fora de casa i que, com els restaurants ja ho sabíen, s’esforçaven perquè el plat del dia del seu menú fós la paella, com si fós un dia de festa equiparable a un diumenge.

Altres explicacions que ja surten del marc de si els dijous era o no era el dia de lliurar del servei són el fet que la paella era el menjar favorit de Franco i que era ell qui tenia el costum de sortir a dinar fora els dijous, com que sempre demanava paella i el dictador canviava de restaurant cada setmana, els restaurants de Madrid es van acostumar a tenir sempre preparada paella per als dijous, per estar preparats si a Franco se li acudía anar-hi a dinar.

I la darrera, la que potser hauria de ser la més lògica, és que el dijous era el dia que tradicionalment el peix arribava a l’interior del país i era per això que les famílies aprofitaven per fer uns bons arrossos de peix.

 

En definitiva, diverses hipòtesis per explicar un fet contrastat: els dijous és dia de paella!

 

Sense comentaris

Escriu un comentari