Anar al lavabo, o més ben dit, la necessitat d’anar al lavabo és, sens dubte, un tret comú que tenim totes les persones. Independentment del nostre sexe o gènere. Té a veure amb una qüestió purament fisiològica i, per tant, inevitable. Si bé és cert que tenim un mínim control que ens permet no anar orinant arreu, al tort i al dret, tard o d’hora el nostre cos demana evacuar, com a mínim fluids, uns quants cops al dia.

Això converteix aquest esdeveniment en quelcom totalment quotidià, anem al lavabo cada dia, unes quantes vegades i ho tenim tan naturalitzat que no acostumem a donar-hi cap importància o prestar-hi atenció.
Però sovint hem de cobrir aquesta necessitat d’anar al lavabo en espais aliens, és a dir, a lavabos que no són propis o que no són els de casa.

Això ens empeny a jugar-nos la higiene corporal, la integritat de les nostres pituïtàries i la resistència dels nostres quàdriceps ben sovint, quan la necessitat esdevé urgència i sabem que ens manquen hores per arribar casa. És llavors quan ens endinsem en el curiós món dels lavabos públics o dels lavabos privats però d’ús per a grans quantitats de persones al llarg del dia.

A projecte ella ens fascina, i sempre ens ha fascinat la dèria que existeix de senyalitzar els lavabos, de separar-los per… (1) sexe(¿?) Per (2) gènere(¿?) Per necessitats específiques (¿?)

Sovint ens hem preguntat per què els lavabos adaptats o els que disposen de canviadors solen ser els suposadament destinats a les dones? No podríem per exemple disposar de lavabos més espaiosos i mixtes? No tenim les mateixes necessitats fisiològiques homes i dones? No hi ha homes que canviïn panyals?

I, un dels patrons que més es repeteix, és que a les dones se’ns representa habitualment amb faldilla o vestit. Potser us sorprendrà, però les males llengües diuen que hi ha dones que no fan servir, (sorpresa!), faldilla. Vol dir això que les dones que no utilitzen mai faldilla han d’anar sempre als lavabos suposadament destinats als homes? S’utilitzen aquestes icones a Escòcia també? Com viuen aquest dilema diari els homes escocesos?

Com veieu tenim molts interrogants que ens agradaria poder debatre i compartir amb vosaltres, perquè fa temps que observem que aquestes quotidianitats, precisament per això, i perquè se sobreentenen com a normes ja marcades, no es discuteixen ni s’examinen. A nosaltres ens fascina com es poden utilitzar unes o altres imatges, icones o simbologies per representar el que se suposa que ha d’indicar a alguna persona si un lavabo és d’homes o de dones. Com els estereotips i els rols es perpetuen i consoliden sobre un tros de fusta, en forma de bigoti o pintallavis, per exemple.

Per totes aquestes raons i d’altres que segur que descobrirem plegades hem creat una galeria d’imatges on anirem penjant fotos de lavabos pels quals anem passant i dubtant. I us animem a que vosaltres feu el mateix: fixeu-vos-hi, pregunteu, dispareu, envieu, compartiu! Així que ja ho sabeu, si sortiu a fer pipí fora de casa, no oblideu endur-vos la càmera de fotos per fer créixer aquesta galeria!

 

 

(1) Sexe

Aspecte biològic que es deriva de la diferència sexual dels genitals amb que naixem.

 

(2) Gènere

Construcció social de ser dona o home. El rol social que aprenem a desenvolupar.