El Test de Bechdel o com detectar si una pel·lícula és sexista o no en 3 senzills passos consisteix en fer una ràpida revisió de la pel·lícula visionada tenint en compte que s’hi compleixin els 3 criteris següents:

 

1-      Que a la pel·lícula hi surtin com a mínim dues dones, de les quals el públic en conegui el nom

2-      Que aquestes dones parlin entre elles, és a dir, que durant tota la pel·lícula aquestes dones comparteixin alguna escena plegades on mantinguin una mínima conversa

3-      Que aquesta conversa, si es produeix, no estigui relacionada amb homes

 

Fins aquí tot sembla molt senzill, i fins i tot estupid d’esmentar, no creieu?

De fet podríem pensar que les pel·lícules antigues no el passen, però que les actuals òbviament sí, perquè les dones i la indústria del cinema, bla, bla, bla …

Doncs NO amigues i amics, de fet estem ben segures que quedareu ben parades i parats quan comenceu a passar aquest Test de Bechdel a les vostres pel·lícules preferides! Us hi animeu?

Per fer la prova nosaltres us proposem 3 títols que han estat molt  vistos al cinema i que és fàcil que gairebé tothom hagi visionat!

 

A) Avatar

avatar-posteralternate-1

 

B) El Senyor dels anells

Elseñordelosanilloslacomunidad_FichaCine

 

C) Star Wars

star wars

 

Considerem important destacar que tot i que la formulació del Test de Bechdel per part de la seva creadora, Alison Bechdel, va ser més un fet que perseguia la voluntat de fer broma en el món del còmic que no pas un plantejament seriós per part de l’autora, de seguida es va detectar que no era cap estupidesa el que Bechdel plantejava i es va començar a aplicar al món del cinema, del còmic, les series televisives, i en definitiva allà on es considera que es pot aplicar.

Tot i que es tracta d’un test poc exigent i cal tenir present que el fet de que una pel·lícula, sèrie, còmic, etc. superi aquest test NO VOL DIR que no pugui ser sexista, ni tampoc vol dir que sigui un material feminista, simplement vol dir que supera els criteris de Bechdel.

En definitiva el Test de Bechdel el que ha esdevingut és una eina més a tenir en compte, un recurs per treballar, observar i reflexionar sobre la visió androcentrista de la societat en que vivim.

Us deixem l’enllaç de la pàgina web del Test de Bechdel http://bechdeltest.com/

On podreu aprofundir més en referència a l’aplicació del Test al món cinema