No som poques les dones (ostres! me’n acabo d’adonar que ja em refereixo a mi com a dona…) ni les noies que tenim en el nostre calaix el que auto denominem les calces de la regla.

No he fet un estudi rigorós (però les companyes de formació confio que m’ho podran perdonar; ni mostreig, ni SPPSS, ni grups de discussió,…) però fa temps que vaig fent allò tan important, necessari i bonic què és parlar i compartir (fins i tot abans de saber a nivell teòric els motius i els beneficis de fer-ho, tan a nivell individual com col·lectiu). Compartint descobreixes que allò què ens passa i fem molt sovint no ens passa només a nosaltres, encara que cadascuna tingui les seves circumstàncies i matisos especials. Què allò personal és polític.

Així que quan vaig començar a parlar de la regla, sobretot de la meva què és la que més i millor conec, a part de que un sector va opinar (com sovint em passa, d’altra banda) que ho feia d’una manera un pèl bruta i barroera, vaig veure que no era la única que durant uns dies al mes el risc de tenir unes calces tacades de sang augmentava considerablement. Posar-les en remull immediatament i seguir tots els consells que havia anat incorporant en els meus hàbits menstruals, algunes vegades més fidelment que d’altres, no sempre garantia, més aviat el contrari, que acabessin 100% netes.

Tot i que més per dubtes de si seria capaç d’aguantar el vostre interès i de limitacions de temps i espai que no pas de ganes no entraré a parlar i presentar diferents raons de perquè la menstruació segueix sent un tema tabú, com la naturalització del dolor de la regla explica el retràs en el diagnostic de l’endomertrosis que pateixen moltes dones, o quina mena d’educació sexual rebrem (o no) en aquest sentit.

Així que reprenc el tema que ens ocupa. Les calces de la regla. Aquestes que mica en mica una va acumulant i que reserva per quan té la menstruació: calces netes però que semblen brutes (teniu el concepte oi?), calces velles,… Potser no és la cosa més sexy del món però amb els anys he anat revaloritzant el concepte del pragmatisme i em consta que no sóc la única, tot i que segur que hi ha molta diversitat.

On no hi ha tanta diversitat, tot i que cada vegada més, en els mètodes de recollida de sang que les dones fem servir quan tenim la regla. Les compreses i els tampons són els més comuns i coneguts, tot i que cada vegada més dones opten per la copa menstrual. Aquestes poques opcions, a part de pel tabú de parlar de tot plegat, són el resultat de que al llarg de la història poques persones i recursos han anat a parar al servei de pensar les necessitats de les dones durant aquests dies i en general. I moltes de les vegades que s’ha fet ha anat per perfeccionar la tècnica de «que no es noti» perfeccionant els mecanismes «inolor, incolor, in tot!».

Ara hi ha una nova opció, pensada i promoguda per un equip de dones, unes calces que absorbeixen la menstruació: les Cocoro. Les veritables calces de la regla són aquestes, i haurem de pensar un nou nom per les que guardem al calaix per «aquestes dies del mes». A mi m’alegra molt saber que la tecnologia i la ciència també serveixen per pensar productes i donar resposta a les necessitats i la quotidianitat de les dones i més si aquestes tenen en compte diferents elements com la salut, el mediambient i l’economia.

Si voleu saber-ne més us recomano que visiteu la seva pàgina web i que les proveu, no hi ha res com l’opinió d’una mateixa!

El que de segur que serviran aquestes calces és per poder parlar en l’àmbit públic, evitant tabús i prejudicis, una cosa tan natural com és el cicle menstrual. Cadascuna de nosaltres seguirà decidint quin mètode prefereix, ampliant el ventall d’opcions i posant en el centre les dones.

Jo encara no tinc clar si combinaré aquest mètode amb altres, o si dependrà del dia del període o ves a saber. El que tinc clar és que no deixaré que m’ho expliquin ni deixaré cap oportunitat per explicar que ja estan aquí «les veritables calces de la regla».